Fietsen in coronatijd
Kun je nog fietsen in coronatijd? Jazeker. Toertochten, wedstrijden en andere wielren- en mountainbike-evenementen zijn allemaal afgelast. Maar waar voetballers gedwongen worden tegen een muurtje aan te schoppen en sportschool-gangers gewichtheffen met emmertjes water, hebben wielrenners en mountainbikers het geluk nog buiten te kunnen fietsen. De enige belemmering, voor zover je het dat kan noemen, is dat ze niet in groepen mogen fietsen.
Je kunt nog gewoon blijven wielrennen en mountainbiken. Volgens de Duitse overheid is het zelfs gezond. De KNWU en NTFU sluiten zich daarbij aan maar hebben wel een aantal richtlijnen om het verantwoord te doen. Wil jij verantwoord blijven fietsen tijdens de coronacrisis? Dit zijn de adviezen van de KNWU, NTFU en andere specialisten.
Geen zware trainingen
Zware trainingen waarbij je veel calorieën verbrand zijn een aanslag op je weerstand. Het advies is daarom gewoon rustig te fietsen op een tempo waarbij je nog kunt blijven praten. Ook de zogenaamde blok of intervaltrainingen worden afgeraden door de KNWU en NTFU.
Kleed je warm aan
Het zonnetje schijnt en temperaturen gaan soms richting de 15 graden. Het is dan heel verleidelijk om met een korte broek op de fiets te stappen. Doe dit niet! Het is sowieso niet verstandig om met blote benen te fietsen onder de 18 graden maar nu al helemaal niet. Het advies van de KNWU is je goed warm aan te kleden. Met name een buf en een warme jas of jack zijn belangrijk om je keel te beschermen tegen kou. Zorg dat je niet extra vatbaar bent voor virussen en verzorg je zelf goed.
Verzorg je lichaam
Vaste luisteraars van de podcast van Laurens ten Dam herkennen het advies. Verzorg je lichaam. De oud-prof signaleert dat toerfietsers en recreanten vaak te lang na een tocht in de bezwete kleding blijven zitten. Een aanslag op je lichaam en je weerstand. Wij snappen ook wel dat een bak warme koffie of een koud pilsje heerlijk smaakt na een mooie tocht maar verzorg je lichaam nu extra goed en stap meteen onder de douche na een tocht.
Korte tochten
Merijn Zeeman, sportief directeur bij Jumbo Visma heeft ook een aantal goede adviezen. Net als de KNWU en NTFU raadt hij lange tochten af. Een tocht van meer dan twee uur is niet verstandig. Het is een belasting voor je lichaam waarna het te lang tijd nodig heeft om te herstellen.
Eten en drinken
Het is eigenlijk heel logisch maar neem voldoende eten en drinken mee als je gaat trainen. Zo voorkom je dat je lichaam in een spaarstand gaat. Ook dit heeft uiteindelijk invloed op je weerstand. En juist dat wil je in deze tijd voorkomen.